Tennisarmbåge

Tennisarmbåge (Epicondylitis laterali, Lateral epikondylit, Lateral Tendinos, Musarm) är när det sker nedbrytning i senorna i armledens utsida vilket leder till smärta. Orsakerna till tennisarmbåge är utmattning och överbelastning av senan som kommer av upprepade monotona rörelser med handledssträckningar där underarmen används. Av alla som får tennisarmbåge är 5 % tennisspelare och 95 % har yrken där deras arbete leder till överbelastning i senor t ex industriarbetare, målare, snickare. Tennisarmbåge är vanligast i 35- till 50-årsåldern.

Symtom

Vid tennisarmbåge upplevs smärta på armbågens utsida som ibland kan stråla längs överarmen och underarmens utsida. Handleden blir svag och det kan vara smärtsamt att lyfta en kopp, öppna en dörr, skaka hand och vrida ut en disktrasa. I den lättare formen upplevs smärta och ömhet i armbågen när man arbetar eller sportar. Smärtan kan förvärras när armen används och, om överbelastningen fortsätter, leder det till smärta även vid vila.

Behandling

Val av behandling vid kronisk tennisarmbåge är stötvågsbehandling. I senare skede rekommenderas excentrisk träning i rehabiliterande och förebyggande syfte.

Ryggcentrum Lund

Vi behandlar bland annat ryggvärk, ischias, nackspärr, ryggskott, nack- och huvudvärk, migrän, axelvärk med kiropraktik. Vanliga orsaker till ont i ryggen samt nackbesvären kan vara långvarig felbelastning, dåliga lyft, idrottsskador, våld och trauman mot rygg och leder, stress och en kombination av livsstils problem som t e x för lite regelbunden motion.

Stötvågsbehandling är effektiv mot besvär från senfästen som t e x ont i axel av senförändringar eller kalkaxel, hälsporre, tennis- och golfarmbåge, hälseneproblem, behinneinflammation, hoppar- och löparknän. Ibland föreligger flera diagnoser och flera områden måste behandlas för att få bästa resultat. 

Utforska gärna vår hemsida och läs gärna igenom områden som berör dina besvär. Om ni har några frågor är ni alltid välkomna att kontakta oss via e-post eller telefon.

Följ oss på

Öppettider

 

 • Mån-Tors
  08:00 - 12:00
  13:00 - 17:00
 • Fredag
  08:00 - 12:00
  13:00 - 15:00
 • Helgdagar
  Stängt
 • *Med reservation för ändring vid kurser/utbildning

Samarbetspartners